Nieuws

Hoe werkt een frequentieteller.

Een frequente bepalen gaat het eenvoudigst met een frequentie-teller. Hier is de PDF met uitgebreide info over de werking van een standaard frequentie-teller van ca 1Hz tot 150KHz. Ook een uitbreiding naar hoger wordt besproken.

Zeer hoge weerstand meten

 Het meten van een zeer hoge weerstand is simpeler dan u de wellicht zult denken. Dat dit kan met een gewone multimeter ziet u in een PDF in deze rubriek.

De vierkantsweerstand. Wat is dat?

 De vierkantsweerstand. Wat is dat en wat kunnen we er mee? Hier kunt u de PDF met uitleg en meer downloaden, over het meten van weerstanden.

Het berekenen van de weerstanden in een h.f. verzwakker.

 In opvolging van het rekenen met decibels is dit een interessante toepassing. De weerstanden berekenen voor een verzwakker, waarvan we zelf de verzwakking in db's kunnen kiezen. De PDF kan hier gedownload worden.

Die lastige decibellen toch.

Het rekenen met decibellen vaak niet begrepen. Wat is een dB en hoe reken je dat uit. Nu in deze rubriek een PDF met info. Bijgewerkt op 20-02-2016 (Presentatie)

 

Testframes

Deze keer een handig hulpmiddel om het experimenteren met electronica gemakkelijker te maken. Een testframe waar alle onderdelen op gemonteerd kunnen worden inklusief schakelaars potmeters enz. Terwijl je toch overal bij kunt komen om te solderen enz. De gehele beschrijving in PDF-vorm is te vinden in de rubriek "bouwen"  Gepublceerd in Electron augustus 2014 Nr 8, Jaargang 69, Blz352.

Een frequentie-referentie systeem

Spanningen en stromen zijn betrekkelijk simpel te meten. Anders is dit bij het meten van frequenties. Dit gebeurt in de regel met een frequentie teller. Of deze teller nauwkeurig is hangt af van de afregeling van de klok oscillator. Met de schakeling welke in P.D.F. vorm in de rubriek meten is te vinden kunnen we deze klok oscillator ijken. Veel bouw plezier.

Berekenen laagdoorlaat filter.

Onlangs gevonden op internet;  Een rekenprogramma voor het berekenen van lowpass filters. Het gaat heel simpel. Voer de bedoelde frequentie in; voer de in en uitgangsimpedantie in; voer de Q van het filter in. Het programma berekent zelf de benodigde zelfinductie's en condensatoren.

transistor en zijn weerstanden

Eenvoudige manier om de weerstanden rond een transistor te berekenen. Een go or no go methode.

Kijk op transistoren voor meer.

Inhoud syndiceren